De 5 mest populära betten

Trust bett webbshop

Erikjerneld.se har funnits i sin nuvarande form i snart ett år. Under den tiden har jag sålt 100-tals bett till kunder runt om i Sverige. Det är alltid lika intressant och roligt att få höra ifrån nöjda kunder och många har frågor och funderingar kring bett och betsling. Därför tänkte jag att det skulle vara intressant att i detta inlägg lyfta fram de bett som har varit de mest populära hos er kunder under den här tiden.

I bettvärlden finns det ett i stort sett oändligt utbud av varianter när det kommer till mundelar, material etc. Därför är det roligt med de bett som på kort tid verkar bli klassiker. Nedan följer alltså listan på de 5 mest populära betten hos Erikjerneld.se. Vi börjar med nr 5 och avslutar med det mest populära.

5. Metalab 2-delat gummibett med D-ringar

Metalab 2-delat gummibett D-ringar

2-delat gummibett med D-ringar från Metalab

På 5:e plats hittar vi det 2-delade gummibettet med D-ringar från Metalab. Detta är ett riktigt ”back to basics” bett som är populärt i alla storlekar.

4. Trust Inno Sense Flexi Soft lösa ringar

Inno Sense Flexi Soft bett med lösa ringar från Trust Equestrian

Trust Inno Sense Flexi Soft bett med lösa ringar

På 4:e plats hittar vi ett Inno Sense Flexi Soft bett från Trust Equestrian med lösa ringar. Detta är ett mycket populärt bett både för unghästar och äldre hästar. Den flexibla mundelen inbjuder hästen att ta stöd på bettet. De lösa ringarna gör att bettet är användbart på många olika typer av hästar och bidrar till att detta är en favorit i många ryttares bettkollektion.

3. Trust Inno Sense Flexi Soft Kimblehook ”Flippanbett”

Trust Inno Sense Flexi Soft Kimblhook

Trust Inno Sense Flexi Soft Kimblehook ”Flippanbett”

Vi fortsätter med den populära Inno Sense Flexi Soft mundelen från Trust. På 3:e plats hittar vi Trust Inno Sense Flexi Soft Kimblehook eller ”Flippanbett” som det populärt kallas i Sverige. Kimblehookbetten påminner om ett pelham i inverkan med rids med en tygel. Hävstångseffekten regleras beroende på var i bettringen man fäster tygeln. Detta bett är ett populärt alternativ för lite hetare hästar som inte riktigt vill ta stöd på bettet.

2. Poponcini bett med lösa ringar

Poponcini bett lösa ringar

Poponcini bett med lösa ringar

På 2:a plats hittar vi ytterligare ett bett med en mjuk, flexibel mundel. Denna gång från Italienska Poponcini. Historien bakom Poponcinibetten börjar med att Giuseppe Poponcini ger sin son en häst att rida på. Hästen trivs inte riktigt med något bett och Giuseppe börjar göra efterforskningar för att utveckla en egen mundel som hästen ska acceptera. Resultatet är de populära ljusblå Poponcinibetten vars mundel kallas Harmony. Mundelen består av en flexibel metallkärna som täcks med ett silikonmaterial. Till skillnad från de flesta andra mundelar som är runda i sin utformning är Poponcinibetten mjukt kantiga vilket många hästar trivs med.

1. Trust Inno Sense Flexi Soft kombinationsbett med kort skänkel

 

Trust Inno Sense Flexi Soft kombinationsbett med kort skänkel

På första plats hittar vi ett bett som sticker ut bland de övriga betten på denna lista på flera sätt. Detta är ett så kallat kombinationsbett, en kombination av en mundel och en del som verkar över hästens nosrygg på samma sätt som ett hackamore. Mundelen på detta bett är återigen den populära Inno Sense Flexi Soft från Trust Equestrian. En flexibel mundel som uppmuntrar hästarna att ta stöd på bettet. Kombinationsbetten finns med långa och korta skänklar beroende på hur mycket hävstångseffekt man vill ha på sitt bett. De kortare skänklarna ger en mindre hävstångseffekt och en mer direkt kontakt med hästens mun. Detta är ett bett som i de flesta fall endast används vid hoppning av hästen och inte så mycket i markarbetet. Även om bettet kan se ”mycket” ut så är det ett bett som många hästar uppskattar. Hästar som slår med huvudet och är lite oroliga i munnen kan komma till ro tack vare den mjuka mundelen och trycket över nosryggen.

Det var allt för denna gång. Jag hoppas att ni har uppskattat denna lista med populära bett. Min plan är att göra ytterligare avstämningar längre fram för att se om dessa resultat håller i sig eller om det möjligen kan dyka upp nya utmanare på denna topplista.

Erikjerneld.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer om vår integritetspolicy genom att klicka på knappen.