Så tar du hand om din sadel från Antarès

Att sköta om din sadel är avgörande för att den ska hålla länge och behålla sin kvalitet. Här är en guide med våra bästa tips och råd för att hålla din sadel i toppskick.

Varför är det viktigt att sköta om en sadel tillverkad av läder?

Läder är ett organiskt material som andas och kräver regelbunden vård. En välskött sadel tar till vara på lädrets unika egenskaper och gör att den kan hålla i många år och bara bli vackrare och mer bekväm med tiden.

Om du inte underhåller lädret kan det uppstå sprickor när lädret försvagas. Dessa sprickor kan med tiden bli större och större och det kan komma att krävas omfattande reparationer för att sadeln ska kunna användas vidare.

Så tar du hand om din sadel direkt efter leverans

När du får din nya sadel från Antarès är den redan inoljad och klar för användning. I de flesta fall kan du vänta minst ett år innan du applicerar ny olja på din sadel. Vill du påskynda processen med att “rida in” sadeln kan du stryka insidan av kåporna tunt med läderolja när du börjar rida i sadeln. Detta hjälper sadelns kåpor att forma sig efter din skänkel och du kommer att uppleva att du kommer “närmare” din häst i ridningen.

Daglig vård av din lädersadel

  • Rengör den regelbundet: Använd en fuktig svamp och specialanpassad lädertvål efter varje ridtur för att ta bort smuts och svett. Tänk på att sadelns undersida och sadelns paneler ofta utsätts för minst lika mycket svett och smuts som sadelns ovansida. Var därför noga med att torka av paneler och insida av kåpor med en fuktig svamp och lädertvål.
  • Smörj den ibland: Applicera läderbalsam en eller två gånger i månaden beroende på hur ofta du använder sadeln.

Rengöring av din lädersadel

Använd en fuktig svamp och lädertvål för att försiktigt rengöra sadeln efter varje användning.

För envis smuts som sitter hårt kan du testa att använda en mjuk tandborste.

Smörjning av din lädersadel

Använd läderbalsam regelbundet och läderolja sparsamt. Applicera balsam en eller två gånger i månaden och olja endast en eller två gånger om året. Oljan hjälper till att hålla lädret mjukt och smidigt men använd den sparsamt för att undvika att lädret sträcker sig.

Vad gäller oljning av sadeln får man anpassa efter hur sadeln förvaras. Hänger sadeln mycket torrt och varmt kan det bidra till att lädret torkar ut snabbare och sadeln behöver kanske oljas oftare.

Förvaring av din sadel

Förvara sadeln på en torr och sval plats, undvik direkt solljus och fukt. Fuktiga förhållanden kan skada lädret, så var noga med att torka av sadeln ordentligt och applicera balsam vid behov.

Specifika problem och lösningar

  • Om du har överoljat sadeln: Skölj sadeln med varmt vatten, applicera tvål och skölj igen. Låt torka i 24 timmar och smörj sedan sadeln med läderbalsam.
  • Om lädret har sprickor: Rengör lädret noggrant och använd läderolja för att återfukta det.
  • För en gammal sadel: Rengör med vatten och en mjuk borste, låt torka och applicera sedan olja för att mjuka upp lädret.

Produkter för lädervård

Använd produkter som är anpassade för anilinläder för bästa resultat. Anilin är en läderbehandling som förstärker lädrets naturliga utseende. Alla lädervårdsprodukter som inte är anilinanpassade kommer att skada din sadel från Antarès.

Antarès eget sortiment av lädervårdsprodukter är speciellt framtagna för deras sadlar och hjälper till att bevara lädrets naturliga egenskaper.

Skötselprodukter

Antarès Lädertvål

260 kr

Skötselprodukter

Antarès Läderbalsam

295 kr

Skötselprodukter

Antarès Läderolja 500 ml

295 kr

Om du använder lädervårdsprodukter från en annan tillverkare, var noga med att läsa instruktionerna noggrant innan du använder dem. För att vara extra säker kan du testa produkten på en mindre del av sadeln som inte är synlig. Vänta sedan 24 timmar och se hur lädret har svarat på behandlingen.

Genom att följa dessa tips och råd kan du säkerställa att din sadel från Antarès håller sig i bästa skick i många år framöver.