Sprenger bett

Sprenger har tillverkat bett i Tyskland sedan 1872. Deras fantastiska kvalitet i kombination med ett nära samarbete med toppryttare och veterinärer inom ridsportens olika grenar har gjort Sprenger till ett världsledande varumärke inom bett.

Betten från Sprenger finns i en rad olika utföranden. Tillsammans med toppryttare och forskning om hästens anatomi har Sprenger tagit fram anatomiskt utformade mundelar och material med unika egenskaper som möjliggör bästa möjliga förutsättningar för kommunikation mellan häst och ryttare.  

Pronamic

Den senaste modellen av bett från Sprenger kallas för Pronamic och är utvecklade tillsammans med Heiko Schmidt-Sentek i samarbete med Jessica von Bredow-Werndl och Benjamin Werndl.

Pronamic-betten är anatomiskt formade 2-delade bett med en mundel som är böjd framåt och en speciellt utformad länk. Dessa bett uppmuntrar hästar på avancerad träningsnivå att bära sig själva och ta stöd framåt mot handen/bettet med bibehållen upphöjd halsposition.

Alla Pronamic-betten är tillverkade av högkvalitativt Sensogan. Dessa bett rekommenderas för hästar som är korrekt grundutbildade. Jämfört med vanliga anatomiskt formade modeller avlastar Pronamic-betten de nedre käkarna, vilket gör dem särskilt lämpliga för känsliga hästar eller hästar med tunn tunga. När det gäller hoppning är Pronamic-betten särskilt effektiva för hästar som energiskt bjuder mot hindret och tenderar att spänna upp nacken.

1410 kr

Dynamic RS

Sprenger har utvecklat mundelen Dynamic RS för hästar som inte riktigt vill ta stöd på bettet. Tack vare sin ergonomiska utformning med svängda mundelar ligger bettet perfekt i hästens mun och möjliggör en mjuk och jämn kontakt med hästens tunga. Detta uppmuntrar hästen att tugga på bettet och acceptera det. 

De tredelade Dynamic RS betten har en mittdel som är förkortad och vinklad framåt 45 grader. Tack vare denna vinkel ligger mittdelen jämnt på tungan och möjliggör tydliga och precisa tygelhjälper från ryttaren.

Nedan ser du de bett med Dynamic RS mundel som Erik Jerneld Ridsport lagerför för tillfället.

1290 kr
1530 kr
1530 kr
1890 kr

Novocontact

Novocontact är en mundel med en unikt oval utformning framtagen av Sprenger för att öka kontaktytan med hästens tunga. När ryttaren tar i tygeln vrider mundelen sig framåt och kontaktytan mot tungan minskar vilket ger en effektivare och mer precis kommunikation.

Tester har visat att 2-delade novocontact bett fungerar mycket bra på hästar som inte riktigt vill ta stöd på bettet. De ger ryttaren möjlighet att ge precisa men mjuka tygelhjälper vilket fungerar mycket bra på hästar med känsliga munnar.

3-delade novocontact bett fungerar mycket bra på hästar som tenderar att kunna ”gå emot” ryttarens hand men är för känsliga för att ridas på skarpare bett.

2130 kr
2370 kr
1720 kr
1965 kr
1465 kr

Sensogan

Sensogan är det senaste materialet för bett framtaget av Sprenger. Det är en vidareutveckling av det mycket populära materialet Aurigan. För att ytterligare förbättra smaken och stimulera hästens salivproduktion har Sprenger tagit fram en ny kombination av koppar, mangan och zink.

Tillsatsen av mangan är vad som verkligen gör Sensogan unikt. Det är ett viktigt näringsämne som spelar en aktiv roll i aktiveringen av enzymer samt i hästens muskel- och energimetabolism. Mangan kan därför hjälpa till att motverka muskelspänningar samt stressreaktioner. Tack vare den nya sammansättningen av material är Sensogan ljusare i färgen än Aurigan och har ett utseende som påminner om vitguld. 

Alla bett från Sprenger

1410 kr

Stall och tävling

Sprenger Håltång

455 kr
865 kr
575 kr
695 kr
1085 kr
1265 kr
2130 kr
2370 kr
1720 kr
1965 kr
1465 kr
1290 kr
1530 kr

Alltid hos Erik Jerneld Ridsport

Tryggt & säkert

Alla betalningar hanteras av Klarna och du väljer själv om du vill betala med kort, banköverföring eller faktura efter leverans!


Personlig service

Frågor om storlek, passform eller bara intresserad av tips kring val av utrustning? Kontakta oss för snabb och personlig service.

Snabba leveranser

Vi lägger stor vikt vid snabba leveranser.
Alla ordrar skickas spårbart med DHL Service Point eller PostNord till en fraktkostnad av 70 kr.
Fri frakt vid 2000 kr eller mer!